Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 01.16 (3)
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 2000
żywności zawierającej flawonoidy. Dowiedziono bowiem, że znajdujące się między innymi w piwie, kawie, czekoladzie, ziołach, winie i soi działają ochronnie. Spożywając pokarmy zawierające dużą ilość flawonoidów, można znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty. Badania obejmujące ostatnie dziesięć lat wykazały jednak, że substancje te mogą wywoływać niektóre rzadkie odmiany nowotworów. W niemal 70 proc. zachorowań na białaczkę dziecięcą dochodzi do zmian w genie MLL, za co najprawdopodobniej odpowiadają flawonoidy. W związku z tym, że są bardzo rozpowszechnione, a chorobę diagnozuje się dość rzadko, inne czynniki muszą się przyczyniać do tego, że wykazują one działanie rakotwórcze. Aby potwierdzić to przypuszczenie
żywności zawierającej flawonoidy. Dowiedziono bowiem, że znajdujące się między innymi w piwie, kawie, czekoladzie, ziołach, winie i soi działają ochronnie. Spożywając pokarmy zawierające dużą ilość flawonoidów, można znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty. Badania obejmujące ostatnie dziesięć lat wykazały jednak, że substancje te mogą wywoływać niektóre rzadkie odmiany nowotworów. W niemal 70 proc. zachorowań na białaczkę dziecięcą dochodzi do zmian w genie MLL, za co najprawdopodobniej odpowiadają flawonoidy. W związku z tym, że są bardzo rozpowszechnione, a chorobę diagnozuje się dość rzadko, inne czynniki muszą się przyczyniać do tego, że wykazują one działanie rakotwórcze. Aby potwierdzić to przypuszczenie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego