Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
paszy. Kozłowski i in. [1990] stosowali 21% śruty poekstrakcyjnej typu Canola lub polskiej śruty z rzepaku "00" odmiany Jantar, które całkowicie zastępowały śrutę sojową wykazując, że tuczniki otrzymujące mieszanki ze śrutą kanadyjską uzyskały takie same dobowe przyrosty jak kontrolne, natomiast tempo wzrostu zwierząt żywionych mieszanką z udziałem śruty z polskiej odmiany Jantar było istotnie niższe niż w grupie kontrolnej i ze śrutą Canola. Nie stwierdzono istotnego wpływu stosowanych śrut na spożycie i wykorzystanie paszy przez tuczniki. Niektórzy autorzy przychylają się do twierdzenia, że dla świń o masie ciała 20-60 kg śrutę sojową w mieszankach można zastępować śrutą poekstrakcyjną rzepakową "00
paszy. Kozłowski i in. [1990] stosowali 21% śruty poekstrakcyjnej typu Canola lub polskiej śruty z rzepaku "00" odmiany Jantar, które całkowicie zastępowały śrutę sojową wykazując, że tuczniki otrzymujące mieszanki ze śrutą kanadyjską uzyskały takie same dobowe przyrosty jak kontrolne, natomiast tempo wzrostu zwierząt żywionych mieszanką z udziałem śruty z polskiej odmiany Jantar było istotnie niższe niż w grupie kontrolnej i ze śrutą Canola. Nie stwierdzono istotnego wpływu stosowanych śrut na spożycie i wykorzystanie paszy przez tuczniki. Niektórzy autorzy przychylają się do twierdzenia, że dla świń o masie ciała 20-60 kg śrutę sojową w mieszankach można zastępować śrutą poekstrakcyjną rzepakową "00
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego