Typ tekstu: Książka
Autor: Bartosz Grzegorz
Tytuł: Druga twarz tlenu
Rok: 1995
lipidów .

3.14.5. Bez reaktywnych form tlenu nie byłoby czerwonych jabłuszek

Dojrzewanie i starzenie się owoców jest procesem kontrolowanego utleniania. W wielu owocach podczas dojrzewania zmniejsza się zawartość grup tiolowych, wzrasta natomiast zawartość nadtlenku wodoru i nadtlenków lipidów. Peroksydacja lipidów jest źródłem etanu i pentanu oraz kwasu jasmonowego, roślinnego odpowiednika prostaglandyn. Wszystkie te związki mają istotne znaczenie w przebiegu procesu starzenia się narządów roślinnych. Dojrzewanie owoców można przyspieszyć zwiększając stężenie H2O2 w owocach.
Podczas starzenia się tkanek roślinnych obserwuje się wzrost liczby peroksysomów w komórkach i podwyższenie aktywności oksydazy ksantynowej.
Starzeniu się organów roślinnych towarzyszy pojawienie się charakterystycznego sygnału ERP
lipidów .<br><br>&lt;tit&gt;3.14.5. Bez reaktywnych form tlenu nie byłoby czerwonych jabłuszek&lt;/&gt;<br><br>Dojrzewanie i starzenie się owoców jest procesem kontrolowanego utleniania. W wielu owocach podczas dojrzewania zmniejsza się zawartość grup tiolowych, wzrasta natomiast zawartość nadtlenku wodoru i nadtlenków lipidów. Peroksydacja lipidów jest źródłem etanu i pentanu oraz kwasu jasmonowego, roślinnego odpowiednika prostaglandyn. Wszystkie te związki mają istotne znaczenie w przebiegu procesu starzenia się narządów roślinnych. Dojrzewanie owoców można przyspieszyć zwiększając stężenie H2O2 w owocach.<br>Podczas starzenia się tkanek roślinnych obserwuje się wzrost liczby peroksysomów w komórkach i podwyższenie aktywności oksydazy ksantynowej.<br>Starzeniu się organów roślinnych towarzyszy pojawienie się charakterystycznego sygnału ERP
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego