Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Są składnikiem niezliczonych koktajli. Do słodkiego białego pasuje plasterek cytryny, czerwony i różowy lepiej komponują się z aromatem pomarańczy, a do białego wytrawnego najodpowiedniejszym dodatkiem jest zielona oliwka. Przed posiłkiem pobudzają apetyt, pomagają rozjaśnić umysł w czasie rozmów handlowych, poprawiają nastrój podczas zabawy, zaś przed snem pije się je dla odprężenia.
Wermuty mają dziś po prostu wszechstronne zastosowanie, jednak w początkach swej kariery służyły przede wszystkim jako aperitif. Dodatek gorzkich ziół, stymulujących wydzielanie soków żołądkowych, doskonale zaostrzał apetyt. Szukając początków zwyczaju picia aperitifu, towarzyszącego małej wyrafinowanej zakąsce przed posiłkiem, musimy wrócić do arystokratycznych rezydencji starożytnego Rzymu. W owym czasie drink nazywał
Są składnikiem niezliczonych koktajli. Do słodkiego białego pasuje plasterek cytryny, czerwony i różowy lepiej komponują się z aromatem pomarańczy, a do białego wytrawnego najodpowiedniejszym dodatkiem jest zielona oliwka. Przed posiłkiem pobudzają apetyt, pomagają rozjaśnić umysł w czasie rozmów handlowych, poprawiają nastrój podczas zabawy, zaś przed snem pije się je dla odprężenia.<br>Wermuty mają dziś po prostu wszechstronne zastosowanie, jednak w początkach swej kariery służyły przede wszystkim jako aperitif. Dodatek gorzkich ziół, stymulujących wydzielanie soków żołądkowych, doskonale zaostrzał apetyt. Szukając początków zwyczaju picia aperitifu, towarzyszącego małej wyrafinowanej zakąsce przed posiłkiem, musimy wrócić do arystokratycznych rezydencji starożytnego Rzymu. W owym czasie drink nazywał
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego