Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
1/2 szklanki czarnych oliwek, 1 łyżeczka oregano lub bazylii zmieszanej z estragonem, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta cukru, pieprzu dużo, ale z wyczuciem, sól
Przygotować sos: do sporego garnka wlać oliwę i zrumienić na niej ząbki czosnku (chodzi o to, aby oliwa lub olej nabrały aromatu). Wyjąć czosnek i odstawić. Do oliwy wrzucić obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory, zalać bulionem z kostki lub białym winem. Jeśli sos przygotowuje się z przecieru, bulionu lub wina musi być więcej. Najlepszą kombinacją jest pół na pół pomidorów i przecieru. Dusić na małym ogniu, tak aby powstał gęsty sos. Dodać zrumieniony
1/2 szklanki czarnych oliwek, 1 łyżeczka oregano lub bazylii zmieszanej z estragonem, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta cukru, pieprzu dużo, ale z wyczuciem, sól<br>Przygotować sos: do sporego garnka wlać oliwę i zrumienić na niej ząbki czosnku (chodzi o to, aby oliwa lub olej nabrały aromatu). Wyjąć czosnek i odstawić. Do oliwy wrzucić obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory, zalać bulionem z kostki lub białym winem. Jeśli sos przygotowuje się z przecieru, bulionu lub wina musi być więcej. Najlepszą kombinacją jest pół na pół pomidorów i przecieru. Dusić na małym ogniu, tak aby powstał gęsty sos. Dodać zrumieniony
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego