Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
g kuskusu jest 13 g białka, czyli około półtora raza więcej niż w kaszy mannie czy płatkach śniadaniowych pszennych i dwa razy więcej niż w ryżu i kaszy perłowej. Ponadto 100 g kuskusu dostarcza organizmowi: 360 kcal, 72 g węglowodanów i tylko 2 g tłuszczu. Tłuszcz ten ma wysoką wartość odżywczą, gdyż zawiera dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jak każdy produkt roślinny, kuskus nie zawiera cholesterolu. Jest dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza. Przyswajalność żelaza zawartego w kuskusie można zwiększyć, jedząc jednocześnie produkty bogate w witaminę C.
Kuskus z gotowaną fasolą albo innymi roślinami strączkowymi (soja, groch, soczewica), które jak
g kuskusu jest 13 g białka, czyli około półtora raza więcej niż w kaszy mannie czy płatkach śniadaniowych pszennych i dwa razy więcej niż w ryżu i kaszy perłowej. Ponadto 100 g kuskusu dostarcza organizmowi: 360 kcal, 72 g węglowodanów i tylko 2 g tłuszczu. Tłuszcz ten ma wysoką wartość odżywczą, gdyż zawiera dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jak każdy produkt roślinny, kuskus nie zawiera cholesterolu. Jest dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza. Przyswajalność żelaza zawartego w kuskusie można zwiększyć, jedząc jednocześnie produkty bogate w witaminę C.<br>Kuskus z gotowaną fasolą albo innymi roślinami strączkowymi (soja, groch, soczewica), które jak
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego