Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
1978] dowiodły, że bobik odmian kwitnących kolorowo zawiera w okrywie nasiennej kilkanaście razy więcej tanin niż bobik odmian białych. Według Cabrera w nasionach bobiku odmian kwitnących kolorowo znajduje się od 1-2,5% tanin.
W porównaniu z bobikiem, w nasionach łubinu żółtego i grochu znajduje się znacznie mniej tanin, których ogólna ilość nie przekracza zazwyczaj 1% . Wysoka zawartość tanin ogranicza wykorzystanie białka przez obniżenie jego strawności . Stwierdzono również, że świnie gorzej trawią skrobię z dawek zawierających większe ilości tanin [Poel i in., 1992].
Do związków antyżywieniowych, znajdujących się w nasionach roślin strączkowych, należą inhibitory proteaz, których najwięcej znajduje się w soi
1978] dowiodły, że bobik odmian kwitnących kolorowo zawiera w okrywie nasiennej kilkanaście razy więcej tanin niż bobik odmian białych. Według Cabrera &lt;gap&gt; w nasionach bobiku odmian kwitnących kolorowo znajduje się od 1-2,5% tanin.<br>W porównaniu z bobikiem, w nasionach łubinu żółtego i grochu znajduje się znacznie mniej tanin, których ogólna ilość nie przekracza zazwyczaj 1% &lt;gap&gt;. Wysoka zawartość tanin ogranicza wykorzystanie białka przez obniżenie jego strawności &lt;gap&gt;. Stwierdzono również, że świnie gorzej trawią skrobię z dawek zawierających większe ilości tanin [Poel i in., 1992].<br>Do związków antyżywieniowych, znajdujących się w nasionach roślin strączkowych, należą inhibitory proteaz, których najwięcej znajduje się w soi
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego