Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
1994]. Najwięcej tych roślin uprawia się w województwach: elbląskim, olsztyńskim, bydgoskim i ciechanowskim.

2.1.3.1. Składniki podstawowe
Wspólną cechą roślin strączkowych jest stosunkowo wysoka zawartość białka ogólnego (znacznie wyższa niż w ziarnie zbóż), w którym jest mało metioniny, a stosunkowo dużo lizyny. Wszystkie strączkowe zawierają substancje antyżywieniowe, które ograniczają pełne wykorzystanie składników pokarmowych z tych nasion. Różny jest natomiast skład chemiczny, dotyczący głównie zawartości białka, włókna i tłuszczu surowego, a co za tym idzie zawartości energii oraz rodzaj występujących w tych roślinach substancji antyżywieniowych (tab. 6).
Jak wynika z przedstawionych w tab. 6 danych, łubin żółty wyróżnia się spośród
1994]. Najwięcej tych roślin uprawia się w województwach: elbląskim, olsztyńskim, bydgoskim i ciechanowskim.<br><br>&lt;tit1&gt;2.1.3.1. Składniki podstawowe&lt;/&gt;<br>Wspólną cechą roślin strączkowych jest stosunkowo wysoka zawartość białka ogólnego (znacznie wyższa niż w ziarnie zbóż), w którym jest mało metioniny, a stosunkowo dużo lizyny. Wszystkie strączkowe zawierają substancje antyżywieniowe, które ograniczają pełne wykorzystanie składników pokarmowych z tych nasion. Różny jest natomiast skład chemiczny, dotyczący głównie zawartości białka, włókna i tłuszczu surowego, a co za tym idzie zawartości energii oraz rodzaj występujących w tych roślinach substancji antyżywieniowych (tab. 6).<br>Jak wynika z przedstawionych w tab. 6 danych, łubin żółty wyróżnia się spośród
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego