Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
i kolacji, wtedy powinny stanowić 50% obiadu.
IV grupa: owoce, orzechy, nasiona dyni, słonecznika i lnu. Powinny one stanowić od 5-10% pożywienia. Wzbogacają nasz pokarm głównie w witaminy i sole mineralne, a orzechy i nasiona zawierają ponadto tłuszcze i cenne proteiny.
V grupa: tłuszcze. Zaleca się wyłącznie roślinne, jak oliwę z oliwek, olej słonecznikowy i sojowy. Okazjonalnie dopuszcza się spożywanie masła roślinnego lub dobrej jakości margaryny jako dodatek do wypieku ciast. Ilość spożywanych tłuszczów nie powinna przekraczać 5%, co w całodziennym pożywieniu równa się 1 stołowej łyżce oleju na osobę.
VI grupa: napoje, na które składają się kawa zbożowa, kawa
i kolacji, wtedy powinny stanowić 50% obiadu.<br>IV grupa: owoce, orzechy, nasiona dyni, słonecznika i lnu. Powinny one stanowić od 5-10% pożywienia. Wzbogacają nasz pokarm głównie w witaminy i sole mineralne, a orzechy i nasiona zawierają ponadto tłuszcze i cenne proteiny.<br>V grupa: tłuszcze. Zaleca się wyłącznie roślinne, jak oliwę z oliwek, olej słonecznikowy i sojowy. Okazjonalnie dopuszcza się spożywanie masła roślinnego lub dobrej jakości margaryny jako dodatek do wypieku ciast. Ilość spożywanych tłuszczów nie powinna przekraczać 5%, co w całodziennym pożywieniu równa się 1 stołowej łyżce oleju na osobę.<br>VI grupa: napoje, na które składają się kawa zbożowa, kawa
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego