Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 51
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1997
kukurydzy wprowadzono również gen bakterii Bacillus thuringiensis. Ten mikroorganizm wytwarza substancję zabijającą żerujące na tej roślinie gąsienice. Rok temu Austria, Dania i Szwecja protestowały przeciwko hodowli amerykańskiej transgenicznej kukurydzy w obawie, że mogłoby to zwiększyć oporność insektów na truciznę wytwarzaną przez kukurydzę. Wielką Brytanię zaniepokoił natomiast genetyczny transfer bakteryjnego genu opornego na ampicylinę. Brytyjski komitet udzielający rządowi porad w sprawach nowej żywności uznał, że wprowadzenie do bakterii genu oporności na ten antybiotyk stanowi "ryzyko, którego nie można zaakceptować". Bakterie pokarmowe znajdujące się w żołądkach zwierząt jedzących kukurydzę mogą bowiem przejąć gen oporności na ampicylinę, a nawet w pewnych wypadkach przekazać go
kukurydzy wprowadzono również gen bakterii Bacillus thuringiensis. Ten mikroorganizm wytwarza substancję zabijającą żerujące na tej roślinie gąsienice. Rok temu Austria, Dania i Szwecja protestowały przeciwko hodowli amerykańskiej transgenicznej kukurydzy w obawie, że mogłoby to zwiększyć oporność insektów na truciznę wytwarzaną przez kukurydzę. Wielką Brytanię zaniepokoił natomiast genetyczny transfer bakteryjnego genu opornego na ampicylinę. Brytyjski komitet udzielający rządowi porad w sprawach nowej żywności uznał, że wprowadzenie do bakterii genu oporności na ten antybiotyk stanowi "ryzyko, którego nie można zaakceptować". Bakterie pokarmowe znajdujące się w żołądkach zwierząt jedzących kukurydzę mogą bowiem przejąć gen oporności na ampicylinę, a nawet w pewnych wypadkach przekazać go
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego