Typ tekstu: Książka
Autor: Choiński Adam
Tytuł: Jeziora kuli ziemskiej
Rok: 2000
Sam proces zlodzenia składa się z trzech faz: zamarzania, zalegania pokrywy lodowej i jej rozpadu. Tempo i przebieg procesu zamarzania zależy od położenia jeziora w danej strefie klimatycznej, od morfometrii misy i od warunków lokalnych. W strefie umiarkowanej zamarzanie wody w jeziorach zachodzi po okresie homotermii jesiennej, gdy temperatura wód osiąga ok. 0°C. Zazwyczaj temperatura zamarzania wody jest niższa od 0°C. Wpływa na to stopień mineralizacji, a w przypadku jezior słonych -- stan zasolenia. Przy zasoleniu 5& permil; np. woda zamarza w --0,3°C, przy 10& permil; w --0,5°C, przy 20& permil; w --1,1°C, a
Sam proces zlodzenia składa się z trzech faz: zamarzania, zalegania pokrywy lodowej i jej rozpadu. Tempo i przebieg procesu zamarzania zależy od położenia jeziora w danej strefie klimatycznej, od morfometrii misy i od warunków lokalnych. W strefie umiarkowanej zamarzanie wody w jeziorach zachodzi po okresie homotermii jesiennej, gdy temperatura wód osiąga ok. 0°C. Zazwyczaj temperatura zamarzania wody jest niższa od 0°C. Wpływa na to stopień mineralizacji, a w przypadku jezior słonych -- stan zasolenia. Przy zasoleniu 5& permil; np. woda zamarza w --0,3°C, przy 10& permil; w --0,5°C, przy 20& permil; w --1,1°C, a
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego