Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Pani
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1993
Europie jednym z najbardziej popularnych składników najrozmaitszych sałatek jest kartofel. Jego pojawienie się, a następnie coraz większa ekspansja kulinarna, znalazło zaraz swój wyraz sałatkowy. Sałatkami ziemniaczanymi słynie kuchnia niemiecka, ale także skandynawska, gdzie nader często komponuje się je ze śledziem. Na południu Europy częściej sięga się po ryż, który stanowi osnowę całej generacji sałatek. A we Włoszech, na przykład, podstawę wielu smakowitych kompozycji stanowi makaron. Także makaron, tyle że sojowy, używany jest często do sałatek przyrządzanych w Chinach. W Ameryce Południowej natomiast używa się różnokolorowej fasoli, która w tamtej kuchni odgrywa bardzo ważną role. Im dalej na północ, tym częściej jej
Europie jednym <page nr=78> z najbardziej popularnych składników najrozmaitszych sałatek jest kartofel. Jego pojawienie się, a następnie coraz większa ekspansja kulinarna, znalazło zaraz swój wyraz sałatkowy. Sałatkami ziemniaczanymi słynie kuchnia niemiecka, ale także skandynawska, gdzie nader często komponuje się je ze śledziem. Na południu Europy częściej sięga się po ryż, który stanowi osnowę całej generacji sałatek. A we Włoszech, na przykład, podstawę wielu smakowitych kompozycji stanowi makaron. Także makaron, tyle że sojowy, używany jest często do sałatek przyrządzanych w Chinach. W Ameryce Południowej natomiast używa się różnokolorowej fasoli, która w tamtej kuchni odgrywa bardzo ważną role. Im dalej na północ, tym częściej jej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego