Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
afrodyzjak, zawiera olejek eteryczny, wykorzystywany w viagrze. We Francji i Włoszech bulwy kopru podawane są i jako sałatka, i jako jarzyna. Nie tylko zresztą bulwy, ale i owoce kopru zawierają błogosławione aromatyczne olejki. Jak dotąd, dosypywaliśmy ziaren kopru włoskiego do kiszonej kapusty oraz do ćwikły, aby poprawić ich smak. A oto propozycja wykorzystania bulw kopru włoskiego:

FENKUŁ W SOSIE ROQUEFORTOWYM

1 duża bulwa fenkułu (50 dag), cukier, sól; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masła
SOS
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 5 dag startego sera typu roquefort np. rokpol, dobrze dojrzałego, bułka tarta, sól
Bulwę fenkułu
afrodyzjak, zawiera olejek eteryczny, wykorzystywany w viagrze. We Francji i Włoszech bulwy kopru podawane są i jako sałatka, i jako jarzyna. Nie tylko zresztą bulwy, ale i owoce kopru zawierają błogosławione aromatyczne olejki. Jak dotąd, dosypywaliśmy ziaren kopru włoskiego do kiszonej kapusty oraz do ćwikły, aby poprawić ich smak. A oto propozycja wykorzystania bulw kopru włoskiego:<br><br>&lt;tit&gt;&lt;orig&gt;FENKUŁ&lt;/&gt; W SOSIE &lt;orig&gt;ROQUEFORTOWYM&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>1 duża bulwa &lt;orig&gt;fenkułu&lt;/&gt; (50 dag), cukier, sól; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masła<br>SOS<br>1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 5 dag startego sera typu &lt;orig&gt;roquefort&lt;/&gt; np. rokpol, dobrze dojrzałego, bułka tarta, sól<br>Bulwę &lt;orig&gt;fenkułu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego