Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 19
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
mówi.

Kolor, smak i zapach

Restauracja Pekińska przy ul. Kolejowej działa od 8 marca. Zwolennicy chińskiej kuchni już dawno ją odnaleźli. Bywalcy najczęściej zamawiają sobie podgrzewany półmisek z mieszaniną mięs - wołowego, wieprzowiny i kurczaka. Zachwycają się pikantno-kwaśną zupą, ryżem z owocami czy kaczką pekińską. Można też zamówić potrawę z owocami morza, odnaleźć w potrawie kawałek bambusa, chińskiego grzyba czy sera tofu. Do tego można zamówić sobie zieloną lub jaśminową herbatę, a zwolennicy mocniejszych trunków mogą poznać smak wódki "er guo tou". - Kuchnia chińska jest bardzo popularna na całym świecie. W każdym kraju są chińskie restauracje. Sposób gotowania, przyprawy, smak i wygląd
mówi.<br><br>&lt;tit&gt;Kolor, smak i zapach&lt;/&gt;<br><br>Restauracja Pekińska przy ul. Kolejowej działa od 8 marca. Zwolennicy chińskiej kuchni już dawno ją odnaleźli. Bywalcy najczęściej zamawiają sobie podgrzewany półmisek z mieszaniną mięs - wołowego, wieprzowiny i kurczaka. Zachwycają się pikantno-kwaśną zupą, ryżem z owocami czy kaczką pekińską. Można też zamówić potrawę z owocami morza, odnaleźć w potrawie kawałek bambusa, chińskiego grzyba czy sera tofu. Do tego można zamówić sobie zieloną lub jaśminową herbatę, a zwolennicy mocniejszych trunków mogą poznać smak wódki "er guo tou". - Kuchnia chińska jest bardzo popularna na całym świecie. W każdym kraju są chińskie restauracje. Sposób gotowania, przyprawy, smak i wygląd
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego