Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
prace nad wyhodowaniem odmian rzepaku niskoerukowego podjęto w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w 1961 roku. Do 1965 roku wyprowadzono ród K-712 , który był rzepakiem ozimym o obniżonej do 10% zawartości kwasu erukowego. Ciągłe prace hodowlane nad rzepakiem doprowadziły w 1976 roku do uzyskania i wpisania do rejestru odmiany ozimej Janpol o zawartości kwasu erukowego 2% i podwyższonej do 20% ilości kwasu linolowego. Kwasy linolowy i linolenowy nie są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym, a należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), dlatego też wyższy ich udział we frakcji lipidowej ulepszonych odmian rzepaku, ma duże znaczenie w żywieniu zwierząt
prace nad wyhodowaniem odmian rzepaku niskoerukowego podjęto w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w 1961 roku. Do 1965 roku wyprowadzono ród K-712 <gap>, który był rzepakiem ozimym o obniżonej do 10% zawartości kwasu erukowego. Ciągłe prace hodowlane nad rzepakiem doprowadziły w 1976 roku do uzyskania i wpisania do rejestru odmiany ozimej <name type="prod">Janpol</> o zawartości kwasu erukowego 2% i podwyższonej do 20% ilości kwasu linolowego. Kwasy linolowy i linolenowy nie są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym, a należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), dlatego też wyższy ich udział we frakcji lipidowej ulepszonych odmian rzepaku, ma duże znaczenie w żywieniu zwierząt
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego