Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 45
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
nazwę. Jak się podgotują, to na wrzątek sypie się mąkę pszenno-razową. Podaje się je ze skwarkami. Po prostu niebo w gębie - przekonywała gaździna. Zdobywczynie pucharu chwalone były także za estetyczny wygląd stołu. Starodawne góralskie jadła były podane na oryginalnych starych misach. Udowodniły też, że radzą sobie nie tylko za piecem, ale i na scenie. Maria Stefaniak opowiadała o niezwykłych perypetiach górala zwiedzającego Warszawę i o tym, że chłop nie powinien dociekać zbytnio, do kogo podobne jest dziecko, które urodzi mu żona.
Wyróżniał się w tym roku stół krempaszanek. Wszystkie 18 potraw przez nie przygotowanych, było z ziemniaków. Były nagie grule
nazwę. Jak się podgotują, to na wrzątek sypie się mąkę pszenno-razową. Podaje się je ze skwarkami. Po prostu niebo w gębie - przekonywała gaździna. Zdobywczynie pucharu chwalone były także za estetyczny wygląd stołu. Starodawne góralskie jadła były podane na oryginalnych starych misach. Udowodniły też, że radzą sobie nie tylko za piecem, ale i na scenie. Maria Stefaniak opowiadała o niezwykłych perypetiach górala zwiedzającego Warszawę i o tym, że chłop nie powinien dociekać zbytnio, do kogo podobne jest dziecko, które urodzi mu żona.<br>Wyróżniał się w tym roku stół krempaszanek. Wszystkie 18 potraw przez nie przygotowanych, było z ziemniaków. Były nagie grule
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego