Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
moździerzu lub posiekać. Cebule obrać i drobno pokroić. Jałowiec podsmażyć z cebulą na oleju. Mięso indyka opłukać, osączyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli z jałowcem. Chwilę smażyć. Winogrona opłukać, osączyć, przekroić, oczyścić z pestek i dodać do mięsa. Wlać wino, dusić 20 min. Dodać śmietankę i sos do pieczeni. Wymieszać i dusić jeszcze 5 min. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem aromatycznym i warzywami z wody.

AROMATYCZNY RYŻ
30 dag ryżu, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki szafranu, sól, pieprz
Na maśle zeszklić cebulę, dodać ryż oraz szafran i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać
moździerzu lub posiekać. Cebule obrać i drobno pokroić. Jałowiec podsmażyć z cebulą na oleju. Mięso indyka opłukać, osączyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli z jałowcem. Chwilę smażyć. Winogrona opłukać, osączyć, przekroić, oczyścić z pestek i dodać do mięsa. Wlać wino, dusić 20 min. Dodać śmietankę i sos do pieczeni. Wymieszać i dusić jeszcze 5 min. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem aromatycznym i warzywami z wody.<br><br>&lt;tit1&gt;AROMATYCZNY RYŻ&lt;/tit1&gt;<br>30 dag ryżu, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki szafranu, sól, pieprz<br>Na maśle zeszklić cebulę, dodać ryż oraz szafran i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego