Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
mąki i pół łyżeczki soli łączymy w misce z trzema żółtkami, dwoma łyżkami oliwy i szklanką mleka. Ubijamy trzepaczką na gładką masę i odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby ochłonęła. Następnie dodajemy do niej ziarna kukurydzy i trzy ubite białka. Delikatnie mieszamy wszystko razem. W głębokim oleju (najlepiej słonecznikowym) smażymy placki, wrzucając łyżką lub chochelką masę na gorący tłuszcz. Kiedy będą złocisto-brązowe po obu stronach, odcedzamy na papierowych ręcznikach i podajemy, na przykład z sosem z papryki. Sos przyrządzamy, tnąc na malutkie kawałeczki żółtą i czerwoną paprykę, dodając do niej drobniutko posiekaną czerwoną cebulkę, tyle oliwy z pierwszego tłoczenia, żeby
mąki i pół łyżeczki soli łączymy w misce z trzema żółtkami, dwoma łyżkami oliwy i szklanką mleka. Ubijamy trzepaczką na gładką masę i odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby ochłonęła. Następnie dodajemy do niej ziarna kukurydzy i trzy ubite białka. Delikatnie mieszamy wszystko razem. W głębokim oleju (najlepiej słonecznikowym) smażymy placki, wrzucając łyżką lub chochelką masę na gorący tłuszcz. Kiedy będą złocisto-brązowe po obu stronach, odcedzamy na papierowych ręcznikach i podajemy, na przykład z sosem z papryki. Sos przyrządzamy, tnąc na malutkie kawałeczki żółtą i czerwoną paprykę, dodając do niej drobniutko posiekaną czerwoną cebulkę, tyle oliwy z pierwszego tłoczenia, żeby
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego