Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
zapotrzebowanie na lizynę, natomiast zawierające łubin mogą być niedoborowe w ten aminokwas.
Spośród uprawianych w kraju roślin strączkowych grubonasiennych, bobik - chociaż ustępuje łubinom pod względem zawartości białka ogólnego - to jednak z jednostki powierzchni daje znacznie większe ilości białka dzięki wyższemu plonowi nasion z 1 ha. Jak podają Święciccy [1981] średnie plony nasion roślin strączkowych mogą dostarczyć następujących ilości białka z 1 ha: łubin żółty - 690 kg, peluszka - 511 kg, a bobik - 943 kg. Również Olkowski [1993] w swoich badaniach wykazał, że najwięcej białka ogólnego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni dała uprawa bobiku. Nie tylko ilość uzyskiwanego białka, ale także jego wartość
zapotrzebowanie na lizynę, natomiast zawierające łubin mogą być niedoborowe w ten aminokwas.<br>Spośród uprawianych w kraju roślin strączkowych grubonasiennych, bobik - chociaż ustępuje łubinom pod względem zawartości białka ogólnego - to jednak z jednostki powierzchni daje znacznie większe ilości białka dzięki wyższemu plonowi nasion z 1 ha. Jak podają Święciccy [1981] średnie plony nasion roślin strączkowych mogą dostarczyć następujących ilości białka z 1 ha: łubin żółty - 690 kg, peluszka - 511 kg, a bobik - 943 kg. Również Olkowski [1993] w swoich badaniach wykazał, że najwięcej białka ogólnego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni dała uprawa bobiku. Nie tylko ilość uzyskiwanego białka, ale także jego wartość
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego