Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
ale kto nie chce czekać na to aż tak długo, może skorzystać z win, rzekłbym, pośrednich, tworzonych z tegoż szczepu Nebbiolo niejako po drodze, jak na przykład Nebbiolo d'Alba czy Barbaresco po dwóch latach i po sąsiedzku, albo Carema, Gattinara czy Spanna w promieniu najbliższych prowincji, które za młodu są po męsku szorstkie. Najpopularniejsze jednak, najczęściej spożywane do posiłku są wina produkowane z winogron czerwonej Barbery i białego Moscato, przy czym ten ostatni przynosi nam w darze ten głośny już na świecie szampan w postaci Asti Spumante.
Trochę dla żartu, trochę dla łatwiejszego zapamiętania zauważmy, że trzy najważniejsze wina piemonckie wywodzą się
ale kto nie chce czekać na to aż tak długo, może skorzystać z win, rzekłbym, pośrednich, tworzonych z tegoż szczepu Nebbiolo niejako po drodze, jak na przykład Nebbiolo d'Alba czy Barbaresco po dwóch latach i po sąsiedzku, albo Carema, Gattinara czy Spanna w promieniu najbliższych prowincji, które za młodu są po męsku szorstkie. Najpopularniejsze jednak, najczęściej spożywane do posiłku są wina produkowane z winogron czerwonej Barbery i białego Moscato, przy czym ten ostatni przynosi nam w darze ten głośny już na świecie szampan w postaci Asti Spumante.<br> Trochę dla żartu, trochę dla łatwiejszego zapamiętania zauważmy, że trzy najważniejsze wina piemonckie wywodzą się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego