Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 09.04
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
do fermentacji) to herbata zielona. Jej królestwem są Chiny i Japonia. Z liści częściowo sfermentowanych powstają herbaty ulung, zwane czerwonymi. Najlepsze pochodzą z Tajwanu. Jeżeli zaś proces fermentacji doprowadzi się do końca, to mamy herbatę czarną, czyli tę, którą najczęściej pijamy. Produkuje się ją w wielu krajach, ale najbardziej szlachetne pochodzą ze Sri Lanki i Indii. Jest jeszcze herbata biała, najdroższa i najbardziej wyrafinowana, na którą składają się wyłącznie młode pędy nierozwiniętych liści, ukryte w srebrzystych szypułkach.

T jak pączek

Producenci herbat popularnych z reguły ograniczają się do podania kraju lub rejonu ich pochodzenia (cejlońska, Assam) lub nazwy mieszanki (np. English
do fermentacji) to herbata zielona. Jej królestwem są Chiny i Japonia. Z liści częściowo sfermentowanych powstają herbaty ulung, zwane czerwonymi. Najlepsze pochodzą z Tajwanu. Jeżeli zaś proces fermentacji doprowadzi się do końca, to mamy herbatę czarną, czyli tę, którą najczęściej pijamy. Produkuje się ją w wielu krajach, ale najbardziej szlachetne pochodzą ze Sri Lanki i Indii. Jest jeszcze herbata biała, najdroższa i najbardziej wyrafinowana, na którą składają się wyłącznie młode pędy nierozwiniętych liści, ukryte w srebrzystych szypułkach.<br><br>&lt;tit&gt;T jak pączek&lt;/&gt;<br><br>Producenci herbat popularnych z reguły ograniczają się do podania kraju lub rejonu ich pochodzenia (cejlońska, Assam) lub nazwy mieszanki (np. English
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego