dosłownie nim śmierdział. <foreign>Allium sativum</>, czyli czosnek pospolity, zawiera bowiem bakteriobójcze fitoncydy i działające podniecająco olejki eteryczne. Jedzono więc czosnek powszechnie w Azji Mniejszej, skąd ta roślina pochodzi, w starożytnej Grecji i wreszcie w całym rzymskim imperium. A <foreign>pasta puttanesca</>, nosząca smak i sekret grzechu, już w samej swej nazwie podniecająca, po prostu nawiązała do antycznej tradycji.<br><br><tit>PASTA PUTTANESCA</><br><br>25 dag makaronu spaghetti, sól<br>SOS<br>50 dag pomidorów lub 12,5 dag przecieru pomidorowego z odpowiednią ilością bulionu lub białego wytrawnego wina do rozprowadzenia, 3 duże ząbki czosnku, 1/4 szklanki oliwy, 1 puszka <foreign>anchois</> lub filecików helskich, 1 łyżka kaparów