Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
stolnicę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrobić ciasto, formować wałeczki grubości kciuka i kroić na ukośne kluski - kopytka. Kluski gotować partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem polać stopionym masłem.

BANANY ZAPIEKANE
4 banany (50 dag), 1 cytryna, 1 pomarańcza (15 dag), 1 grejpfrut (20 dag), 6 łyżek cukru, po 1 łyżeczce cynamonu i cukru waniliowego, 5 łyżek rumu; do wysmarowania brytfanny: 1 łyżka masła
Cytrynę, pomarańczę i grejpfrut umyć, osuszyć, wycisnąć z nich sok i wymieszać z cukrem, cynamonem oraz cukrem waniliowym. Brytfannę wysmarować masłem. Banany umyć, osuszyć, przekroić
stolnicę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrobić ciasto, formować wałeczki grubości kciuka i kroić na ukośne kluski - kopytka. Kluski gotować partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem polać stopionym masłem.<br><br>&lt;tit1&gt;BANANY ZAPIEKANE&lt;/tit1&gt;<br>4 banany (50 dag), 1 cytryna, 1 pomarańcza (15 dag), 1 grejpfrut (20 dag), 6 łyżek cukru, po 1 łyżeczce cynamonu i cukru waniliowego, 5 łyżek rumu; do wysmarowania brytfanny: 1 łyżka masła<br>Cytrynę, pomarańczę i grejpfrut umyć, osuszyć, wycisnąć z nich sok i wymieszać z cukrem, cynamonem oraz cukrem waniliowym. Brytfannę wysmarować masłem. Banany umyć, osuszyć, przekroić
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego