Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
proszku, sól, pieprz; do wysmarowania kokilek: 1 łyżka masła lub margaryny

Kokilki wysmarować masłem lub margaryną i oprószyć solą oraz pieprzem. Na dnie każdego naczynia ułożyć plaster sera i oprószyć go papryką. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i ułożyć na serze. Do kokilek wbić po 2 jajka, posolić, popieprzyć i posypać startym serem. Na wierzchu położyć grudkę masła. Pozostawić 6-8 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, aż ser się roztopi, a jajka lekko zetną.

Krew

Czernina gościła często zarówno "na stołach panów, jak szlachty średniej, zagrodowej i możniejszych kmieci. Gdy chciano dać zalotnikowi do poznania, że
proszku, sól, pieprz; do wysmarowania kokilek: 1 łyżka masła lub margaryny<br><br>Kokilki wysmarować masłem lub margaryną i oprószyć solą oraz pieprzem. Na dnie każdego naczynia ułożyć plaster sera i oprószyć go papryką. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i ułożyć na serze. Do kokilek wbić po 2 jajka, posolić, popieprzyć i posypać startym serem. Na wierzchu położyć grudkę masła. Pozostawić 6-8 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, aż ser się roztopi, a jajka lekko zetną.<br><br>&lt;tit&gt;Krew&lt;/&gt;<br><br>Czernina gościła często zarówno "na stołach panów, jak szlachty średniej, zagrodowej i możniejszych kmieci. Gdy chciano dać zalotnikowi do poznania, że
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego