Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
będziemy w ogóle mieć ochoty na owoce.
Jabłka, truskawki, porzeczki, borówki, jeżyny i poziomki makrobiotyka poleca do jedzenia "na co dzień" w czasie sezonu owocowego, zaś "od czasu do czasu" gruszki, brzoskwinie, winogrona i melony. Okazjonalnie zaś zaleca się traktować cytryny, figi, banany, pomarańcze, grapefruit, mango i ananasy.
Zależnie od pory roku i naszego zapotrzebowania energetycznego owoce możemy poddawać również procesowi janginizacji. Janginizowanie oznacza powolne ogrzewanie owoców (lub warzyw) na małym ogniu. Pod wpływem temperatury energia pożywienia zmienia się na bardziej jang. W czasie janginizowania nie dodajemy ani wody, ani cukru, niekiedy natomiast możemy dodać szczyptę soli. Sól powoduje, że warzywa wydzielają
będziemy w ogóle mieć ochoty na owoce.<br>Jabłka, truskawki, porzeczki, borówki, jeżyny i poziomki makrobiotyka poleca do jedzenia "na co dzień" w czasie sezonu owocowego, zaś "od czasu do czasu" gruszki, brzoskwinie, winogrona i melony. Okazjonalnie zaś zaleca się traktować cytryny, figi, banany, pomarańcze, grapefruit, mango i ananasy.<br>Zależnie od pory roku i naszego zapotrzebowania energetycznego owoce możemy poddawać również procesowi &lt;orig&gt;janginizacji&lt;/&gt;. &lt;orig&gt;Janginizowanie&lt;/&gt; oznacza powolne ogrzewanie owoców (lub warzyw) na małym ogniu. Pod wpływem temperatury energia pożywienia zmienia się na bardziej jang. W czasie &lt;orig&gt;janginizowania&lt;/&gt; nie dodajemy ani wody, ani cukru, niekiedy natomiast możemy dodać szczyptę soli. Sól powoduje, że warzywa wydzielają
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego