Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kwartalnik Historii Nauki i Techniki
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1980
tak suszonego mięsa, rozumiem, iż najlepsze mogą być do tego beczki z drzewa ciosowego po nim dębowego: te powinny być zwyczajnym olejem Lnianym w cieple po wierzchu kilka razy nasmarowane, w ostatku po włożeniu do nich zimnej pory mięsa, obręczami żelaznymi mocno ścieśnione i wszystkie klepki olejem na pokost zaprawionym powleczone, na ostatek wszystkie szpary u dna jednego i drugiego pokitowane. .
Do takowego suszenia najlepsze jest mięso wołowe, niezbyt tłuste, niezbyt chude, niezbyt stare, niezbyt młode, najwięcej dziewięcioletnie, brzucha przy zadnich nogach obwisłego, zdrowe, wolno karmione, przed zabiciem mocno ruchem szybkim zmarnowane woły być mają. Czas do bicia takich wołów, suszenia
tak suszonego mięsa, rozumiem, iż najlepsze mogą być do tego beczki z drzewa ciosowego po nim dębowego: te powinny być zwyczajnym olejem Lnianym w cieple po wierzchu kilka razy nasmarowane, w ostatku po włożeniu do nich zimnej pory mięsa, obręczami żelaznymi mocno ścieśnione i wszystkie klepki olejem na pokost zaprawionym powleczone, na ostatek wszystkie szpary u dna jednego i drugiego pokitowane. &lt;page nr=173&gt;.<br> Do takowego suszenia najlepsze jest mięso wołowe, niezbyt tłuste, niezbyt chude, niezbyt stare, niezbyt młode, najwięcej dziewięcioletnie, brzucha przy zadnich nogach obwisłego, zdrowe, wolno karmione, przed zabiciem mocno ruchem szybkim zmarnowane woły być mają. Czas do bicia takich wołów, suszenia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego