Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
odmianą surowej szynki, cieszącą się największą sławą, jest szynka parmeńska. Oryginalną szynkę z Parmy poznaje się po charakterystycznym herbie - wypalonej w mięsie koronie z napisem "Parma". Wytwórcy skupieni w Stowarzyszeniu Producentów Szynki Parmeńskiej twierdzą, że zawdzięcza ona swe walory mięsu najwyższej jakości, z hodowanych tam świń, sposobowi solenia, klimatowi oraz powolnemu - trwającemu nawet do dwóch lat - dojrzewaniu. Stowarzyszenie rygorystycznie dba o jakość szynek, przeprowadza konkursy, w których wyłania najlepszych spośród blisko dwustu producentów, i przyznaje szynkom tytuł "riserva", oznaczający że dany produkt osiągnął najwyższą jakość.
Panino con prosciutto, czyli chrupiąca bułeczka bez masła, ale z szynką, to we Włoszech klasyczna przekąska
odmianą surowej szynki, cieszącą się największą sławą, jest szynka parmeńska. Oryginalną szynkę z Parmy poznaje się po charakterystycznym herbie - wypalonej w mięsie koronie z napisem "Parma". Wytwórcy skupieni w Stowarzyszeniu Producentów Szynki Parmeńskiej twierdzą, że zawdzięcza ona swe walory mięsu najwyższej jakości, z hodowanych tam świń, sposobowi solenia, klimatowi oraz powolnemu - trwającemu nawet do dwóch lat - dojrzewaniu. Stowarzyszenie rygorystycznie dba o jakość szynek, przeprowadza konkursy, w których wyłania najlepszych spośród blisko dwustu producentów, i przyznaje szynkom tytuł "riserva", oznaczający że dany produkt osiągnął najwyższą jakość.<br>Panino con prosciutto, czyli chrupiąca bułeczka bez masła, ale z szynką, to we Włoszech klasyczna przekąska
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego