pomarańcze (60 dag); do przybrania: listki mięty lub melisy<br><br><tit>KASZA</><br><br>25 dag kaszy kukurydzianej, 1 l mleka, 2 łyżki masła, cukier, sól<br><br><tit>SOS</><br><br>50 dag czarnych porzeczek (mogą być mrożone), 4 łyżki cukru Przygotować kaszę: mleko zagotować z masłem, doprawić solą i cukrem. Stopniowo wsypywać kaszę, energiczne mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować około 5 min na małym ogniu. Płaską blachę wyłożyć papierem pergaminowym, wylać na nią kaszę, wygładzić i wystudzić. Następnie pokroić kaszę na kawałki o dowolnych kształtach.<br>Przygotować sos: porzeczki przelać zimną wodą, przełożyć do garnka, osłodzić, poddusić, przetrzeć przez sito i odparować na małym ogniu do konsystencji sosu