Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
trawiennych.
Wymienione powyżej grupy produktów stanowią pożywienie podstawowe zalecane w makrobiotycznym sposobie odżywiania się. Natomiast mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jak jaja, mleko, masło i sery nie są zalecane, ale dopuszcza się je jako pożywienie uzupełniające. W zależności od potrzeb organizmu mogą być używane w ilości od 5-10% całodziennego pożywienia. Jeśli nie chcemy przekroczyć dopuszczalnej ilości, do całodziennego pożywienia możemy wprowadzić tylko jeden z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z powodu znacznej zawartości w nich białka nie powinniśmy w tym dniu spożywać białka roślinnego, zawartego również w znacznych ilościach w roślinach strączkowych.
Spożywając posiłek pamiętajmy zawsze o makrobiotycznej zasadzie, która mówi, że
trawiennych.<br>Wymienione powyżej grupy produktów stanowią pożywienie podstawowe zalecane w makrobiotycznym sposobie odżywiania się. Natomiast mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jak jaja, mleko, masło i sery nie są zalecane, ale dopuszcza się je jako pożywienie uzupełniające. W zależności od potrzeb organizmu mogą być używane w ilości od 5-10% całodziennego pożywienia. Jeśli nie chcemy przekroczyć dopuszczalnej ilości, do całodziennego pożywienia możemy wprowadzić tylko jeden z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z powodu znacznej zawartości w nich białka nie powinniśmy w tym dniu spożywać białka roślinnego, zawartego również w znacznych ilościach w roślinach strączkowych.<br>Spożywając posiłek pamiętajmy zawsze o makrobiotycznej zasadzie, która mówi, że
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego