Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
od czasu do czasu" gruszki, brzoskwinie, winogrona i melony. Okazjonalnie zaś zaleca się traktować cytryny, figi, banany, pomarańcze, grapefruit, mango i ananasy.
Zależnie od pory roku i naszego zapotrzebowania energetycznego owoce możemy poddawać również procesowi janginizacji. Janginizowanie oznacza powolne ogrzewanie owoców (lub warzyw) na małym ogniu. Pod wpływem temperatury energia pożywienia zmienia się na bardziej jang. W czasie janginizowania nie dodajemy ani wody, ani cukru, niekiedy natomiast możemy dodać szczyptę soli. Sól powoduje, że warzywa wydzielają sok, a owoce cukier. Janginizowane warzywa są soczyste bez dodatku wody, a owoce - słodkie bez dodatku cukru. Surowe owoce częściej jemy w dni upalne, janginizowane
od czasu do czasu" gruszki, brzoskwinie, winogrona i melony. Okazjonalnie zaś zaleca się traktować cytryny, figi, banany, pomarańcze, grapefruit, mango i ananasy.<br>Zależnie od pory roku i naszego zapotrzebowania energetycznego owoce możemy poddawać również procesowi &lt;orig&gt;janginizacji&lt;/&gt;. &lt;orig&gt;Janginizowanie&lt;/&gt; oznacza powolne ogrzewanie owoców (lub warzyw) na małym ogniu. Pod wpływem temperatury energia pożywienia zmienia się na bardziej jang. W czasie &lt;orig&gt;janginizowania&lt;/&gt; nie dodajemy ani wody, ani cukru, niekiedy natomiast możemy dodać szczyptę soli. Sól powoduje, że warzywa wydzielają sok, a owoce cukier. &lt;orig&gt;Janginizowane&lt;/&gt; warzywa są soczyste bez dodatku wody, a owoce - słodkie bez dodatku cukru. Surowe owoce częściej jemy w dni upalne, &lt;orig&gt;janginizowane
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego