Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
Jej miejsce w strukturze organizacyjnej znajduje się w jednostkach produkcyjnych (pion produkcji lub pion techniczny). Akcentuje funkcje kontrolne odniesione do stanowiska roboczego. Obiektem kontroli jest wyrób (detal, podzespół, zespół itp.), będący rezultatem procesu technologicznego i ujmowany wyłącznie w przestrzeni cech technicznych. Z powyższego wynika, że właściwa kontroli technicznej jest orientacja produktowa oraz funkcja odbiorcza. Ten typ kontroli ma właściwości biernej kontroli restrykcyjnej - wyniki kontroli służą głównie przyjęciu lub odrzuceniu wyrobu oraz wynagrodzeniu lub ukaraniu robotnika.
B. Kontrola jakości
Wyraża postęp w stosunku do kontroli technicznej, gdyż opiera się na założeniu, że jakości nie da się wymusić kontrolą ("wykontrolować"), lecz należy ją
Jej miejsce w strukturze organizacyjnej znajduje się w jednostkach produkcyjnych (pion produkcji lub pion techniczny). Akcentuje funkcje kontrolne odniesione do stanowiska roboczego. Obiektem kontroli jest wyrób (detal, podzespół, zespół itp.), będący rezultatem procesu technologicznego i ujmowany wyłącznie w przestrzeni cech technicznych. Z powyższego wynika, że właściwa kontroli technicznej jest orientacja produktowa oraz funkcja odbiorcza. Ten typ kontroli ma właściwości biernej kontroli restrykcyjnej - wyniki kontroli służą głównie przyjęciu lub odrzuceniu wyrobu oraz wynagrodzeniu lub ukaraniu robotnika.<br>B. Kontrola jakości<br>Wyraża postęp w stosunku do kontroli technicznej, gdyż opiera się na założeniu, że jakości nie da się wymusić kontrolą ("wykontrolować"), lecz należy ją
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego