Typ tekstu: Książka
Autor: Godlewski Stanisław
Tytuł: Vademecum myśliwego
Rok wydania: 1996
Rok powstania: 1955
Czaszka z parostkami do ważenia, dla ustalenia punktacji poroża, powinna być sucha (2-3 miesięcy po pozyskaniu), a jeśli jest świeża, to należy odjąć 10% wagi.
Parostki nienormalnie ukształtowane, tzw. myłkusy, nie podlegają ocenie.
Parostki mogą być przygotowane w różny sposób, a więc czaszka może być:
1) przycięta wzdłuż linii prostej od puszki mózgowej, przez środek oczodołu i poniżej kości nosowej;
2) przycięta wzdłuż linii prostej od dolnej części puszki mózgowej, poniżej oczodołu i poniżej kości górnej szczęki (wzdłuż końcowej części podniebienia);
3) przycięta wzdłuż linii prostej od górnej części puszki mózgowej do dolnej części płata kości czołowej;
4) czaszka w
Czaszka z parostkami do ważenia, dla ustalenia punktacji poroża, powinna być sucha (2-3 miesięcy po pozyskaniu), a jeśli jest świeża, to należy odjąć 10% wagi.<br>&lt;orig&gt;Parostki&lt;/&gt; nienormalnie ukształtowane, tzw. &lt;orig&gt;myłkusy&lt;/&gt;, nie podlegają ocenie.<br>&lt;orig&gt;Parostki&lt;/&gt; mogą być przygotowane w różny sposób, a więc czaszka może być:<br>1) przycięta wzdłuż linii prostej od puszki mózgowej, przez środek oczodołu i poniżej kości nosowej;<br>2) przycięta wzdłuż linii prostej od dolnej części puszki mózgowej, poniżej oczodołu i poniżej kości górnej szczęki (wzdłuż końcowej części podniebienia);<br>3) przycięta wzdłuż linii prostej od górnej części puszki mózgowej do dolnej części płata kości czołowej;<br>4) czaszka w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego