Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
najbardziej cenne okazy osiągają nawet kilkunastoletni staż.
Ale wraz z rozwojem technik produkcyjnych i coraz trudniejszą ich kontrolą, obok znanych marek, szanowanych na całym świecie - francuskich, włoskich, hiszpańskich - w masowych ilościach pojawiły się destylaty winne bardzo miernej jakości, wytwarzane pośpiesznie, z najgorszych win, wzmacniane spirytusem, choć w procesie wytwórczym swoje przeciętne 35-40 procent alkoholu trunek i bez tego powinien osiągnąć. Już niemal każdy kraj je produkuje (w Polsce mamy nasz winiak), wiele z nich sprowadza je w cysternach z krajów winnych i rozlewa do butelek u siebie; szafując przy tym nieraz etykietką "Napoleon", jakby miało to świadczyć o jakiejś tam
najbardziej cenne okazy osiągają nawet kilkunastoletni staż. <br> Ale wraz z rozwojem technik produkcyjnych i coraz trudniejszą ich kontrolą, obok znanych marek, szanowanych na całym świecie - francuskich, włoskich, hiszpańskich - w masowych ilościach pojawiły się destylaty winne bardzo miernej jakości, wytwarzane pośpiesznie, z najgorszych win, wzmacniane spirytusem, choć w procesie wytwórczym swoje przeciętne 35-40 procent alkoholu trunek i bez tego powinien osiągnąć. Już niemal każdy kraj je produkuje (w Polsce mamy nasz winiak), wiele z nich sprowadza je w cysternach z krajów winnych i rozlewa do butelek u siebie; szafując przy tym nieraz etykietką "Napoleon", jakby miało to świadczyć o jakiejś tam
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego