kontrola przywożonego bydła. Od 27 lutego obowiązuje zakaz przywozu żywych zwierząt parzystokopytnych ze wszystkich krajów Unii Europejskiej, także Norwegii, Szwajcarii, Liechtensteinu, Węgier, Czech, Słowacji, Chorwacji, Estonii, Rumunii, Bułgarii, Islandii i Słowenii. <br><br><tit>Podejrzane samochody</><br><br>Na przejściach turystycznych obowiązuje zakaz wwożenia żywności, wędlin, kanapek. Są one wyrzucane do specjalnie przygotowanych pojemników. Samochody przejeżdżają przez maty nasączone roztworem sody kaustycznej. Także turyści piesi muszą przejść po takich matach.</><br><au>MS</><br><br><div type="news"><br><br><tit>To nie jest pierwsza plaga</><br><br>Pryszczcyca jest ostatnią z cyklu epidemii żywnościowych.<br>Zaczęło się 5 lat temu od tzw. choroby szalonych krów (BSE). Zjedzenie zarażonego mięsa grozi ludziom chorobą <orig>Croutzwelda-Jacoba</>. <br><br><tit>Zły pokarm</><br><br>Przyczyną epidemii