Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
łyżki bułki tartej, 4 łyżki masła
Marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Koperek umyć i posiekać. Do rosołu włożyć marchew i gotować 15 min. Następnie dodać koperek oraz śmietanę. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody, zagęścić zupę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować kluski: mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać sól i taką ilość wody, aby po wyrobieniu ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Wyrabiać, mocno ubijając, żeby kluski były pulchne. Gotowe ciasto nabierać łyżką, moczoną w zimnej wodzie, i kłaść na posolony wrzątek. Gotować około 2 min. Kluski wybierać łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i
łyżki bułki tartej, 4 łyżki masła<br>Marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Koperek umyć i posiekać. Do rosołu włożyć marchew i gotować 15 min. Następnie dodać koperek oraz śmietanę. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody, zagęścić zupę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować kluski: mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać sól i taką ilość wody, aby po wyrobieniu ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Wyrabiać, mocno ubijając, żeby kluski były pulchne. Gotowe ciasto nabierać łyżką, moczoną w zimnej wodzie, i kłaść na posolony wrzątek. Gotować około 2 min. Kluski wybierać łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego