Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
maślanki masło wygniata się do uzyskania odpowiedniej zawartości wody i formuje w kostki lub pakuje do beczek. Jako produkty uboczne powstają mleko chude i maślanka.
Mleko w proszku produkuje się metoda rozpyłową. Znormalizowane, pasteryzowane i ochłodzone mleko zagęszcza się w wyparce próżniowej, a następnie suszy w wyparce rozpyłowej. Otrzymany proszek przesiewa się i pakuje. Często stosuje się dodatki smakowe.
Sery wytwarza się przez strącanie z mleka kazeiny po zaprawieniu go podpuszczką lub zakwaszeniu. Jako produkt uboczny powstaje serwatka. Skrzep po oddzieleniu serwatki rozdrabnia się, miesza i osusza. Następnie masę serową poddaje się dojrzewaniu po nadaniu jej odpowiedniego kształtu.
Z mleka odtłuszczonego
maślanki masło wygniata się do uzyskania odpowiedniej zawartości wody i formuje w kostki lub pakuje do beczek. Jako produkty uboczne powstają mleko chude i maślanka.<br>Mleko w proszku produkuje się metoda rozpyłową. Znormalizowane, pasteryzowane i ochłodzone mleko zagęszcza się w wyparce próżniowej, a następnie suszy w wyparce rozpyłowej. Otrzymany proszek przesiewa się i pakuje. Często stosuje się dodatki smakowe.<br>Sery wytwarza się przez strącanie z mleka kazeiny po zaprawieniu go podpuszczką lub zakwaszeniu. Jako produkt uboczny powstaje serwatka. Skrzep po oddzieleniu serwatki rozdrabnia się, miesza i osusza. Następnie masę serową poddaje się dojrzewaniu po nadaniu jej odpowiedniego kształtu.<br>Z mleka odtłuszczonego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego