olejki. Jak dotąd, dosypywaliśmy ziaren kopru włoskiego do kiszonej kapusty oraz do ćwikły, aby poprawić ich smak. A oto propozycja wykorzystania bulw kopru włoskiego:<br><br><tit><orig>FENKUŁ</> W SOSIE <orig>ROQUEFORTOWYM</></><br><br>1 duża bulwa <orig>fenkułu</> (50 dag), cukier, sól; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masła<br>SOS<br>1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 5 dag startego sera typu <orig>roquefort</> np. rokpol, dobrze dojrzałego, bułka tarta, sól<br>Bulwę <orig>fenkułu</>, po obcięciu łodygi, obgotować 5 min w posolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim połówki <orig>fenkułu</>.<br>Przygotować sos: sporządzić klasyczny beszamel