ubić mikserem, wymieszać z pozostałą bazylią i kłaść po 1 łyżce na każdą porcję zupy.<br>Podawać z grzankami lub pieczywem.<br><br><tit>Zupa koperkowa z kładzionymi kluseczkami</><br><br>5 szklanek rosołu lub bulionu wołowego (może być z kostki), 2 szklanki śmietany 36-procentowej, 2 marchewki (30 dag), 1 pęczek koperku, 4 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz<br><br><tit>KLUSKI</><br><br>70 dag mąki pszennej, 4 jajka, sól; do polania: 2 łyżki bułki tartej, 4 łyżki masła<br>Marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Koperek umyć i posiekać. Do rosołu włożyć marchew i gotować 15 min. Następnie dodać koperek oraz śmietanę. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody