Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
blasze na papierze pergaminowym, piec około 10 min w temperaturze 190oC, zdjąć z blachy, polewą zrobić rozmaite ażurowe wzorki, ostudzić.
Miodownik
Składniki:

Na karmel 2 łyżki cukru zrumienić na patelni, zalać 100 ml wody, gotować, żeby się rozpuścił, a potem zgęstniał, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać lekko podgrzany miód, wcześniej przyrządzony karmel, przyprawę do piernik, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i rum, wyrobić ciasto, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąki kwadratowej formy, piec ok. 1 godz. w 190oC, przekroić w poprzek na pół, przełożyć powidłami, udekorować
blasze na papierze pergaminowym, piec około 10 min w temperaturze 190oC, zdjąć z blachy, polewą zrobić rozmaite ażurowe wzorki, ostudzić.<br>Miodownik<br>Składniki:<br>&lt;gap&gt;<br>Na karmel 2 łyżki cukru zrumienić na patelni, zalać 100 ml wody, gotować, żeby się rozpuścił, a potem zgęstniał, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać lekko podgrzany miód, wcześniej przyrządzony karmel, przyprawę do piernik, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i rum, wyrobić ciasto, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąki kwadratowej formy, piec ok. 1 godz. w 190oC, przekroić w poprzek na pół, przełożyć powidłami, udekorować
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego