Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
i słabe roztwory wodne soli kuchennej. Nie wolno pić naparów z dziurawca, ponieważ zawiera on substancję zwiększającą pochłanianie promieni słonecznych (hiperynę), co u osób przebywających na słońcu może wywołać poparzenia i stałe przebarwienia skóry. Zanim sporządzimy napar, sprawdźmy na opakowaniu, czy w mieszance ziołowej nie ma dziurawca. Specjaliści od żywienia radzą, aby w upały nie pić:
- gazowanych napojów słodzonych, ponieważ nie można zaspokoić nimi pragnienia (podobnie jak gazowanymi wodami mineralnymi) i są bardzo kaloryczne;
- napojów alkoholowych, w tym popularnego piwa, ponieważ trudno uzupełnić nimi brakującą wodę. Alkohol oszukuje organizm, blokując receptory sygnalizujące niedobór wody. Poza tym napoje alkoholowe jedynie na początku
i słabe roztwory wodne soli kuchennej. Nie wolno pić naparów z dziurawca, ponieważ zawiera on substancję zwiększającą pochłanianie promieni słonecznych (hiperynę), co u osób przebywających na słońcu może wywołać poparzenia i stałe przebarwienia skóry. Zanim sporządzimy napar, sprawdźmy na opakowaniu, czy w mieszance ziołowej nie ma dziurawca. Specjaliści od żywienia radzą, aby w upały nie pić:<br>- gazowanych napojów słodzonych, ponieważ nie można zaspokoić nimi pragnienia (podobnie jak gazowanymi wodami mineralnymi) i są bardzo kaloryczne;<br>- napojów alkoholowych, w tym popularnego piwa, ponieważ trudno uzupełnić nimi brakującą wodę. Alkohol oszukuje organizm, blokując receptory sygnalizujące niedobór wody. Poza tym napoje alkoholowe jedynie na początku
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego