Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Metropol
Nr: 02.20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
dlatego należy ją mielić w niewielkich, nawet jednorazowych porcjach.
Kawę przygotowuje się różnymi sposobami. Najlepsze są zaparzacze ciśnieniowe i przelewowe. Nadają kawie mocny smak i naprawdę wyjątkowy aromat. Istnieją również specjalne dzbanki, termosy i ekspresy do parzenia kawy.

Zwykły rondelek

Tym, którzy nie chcą kupować specjalnych sprzętów, można polecić zwykły rondelek. Kawę należy dodać do zimnej wody, a następnie zagotować. Zachodu bardzo mało, a smak i aromat są z pewnością dużo lepsze niż jakość kawy parzonej "po polsku").
Dobry napar to niecała łyżka stołowa kawy na 150-175 mililitrową filiżankę wody.
Najlepiej użyć filiżanek fajansowych lub kamionkowych, podgrzanych bezpośrednio przed nalaniem
dlatego należy ją mielić w niewielkich, nawet jednorazowych porcjach.<br>Kawę przygotowuje się różnymi sposobami. Najlepsze są zaparzacze ciśnieniowe i przelewowe. Nadają kawie mocny smak i naprawdę wyjątkowy aromat. Istnieją również specjalne dzbanki, termosy i ekspresy do parzenia kawy.<br><br>&lt;tit&gt;Zwykły rondelek&lt;/&gt;<br><br>Tym, którzy nie chcą kupować specjalnych sprzętów, można polecić zwykły rondelek. Kawę należy dodać do zimnej wody, a następnie zagotować. Zachodu bardzo mało, a smak i aromat są z pewnością dużo lepsze niż jakość kawy parzonej "po polsku").<br>Dobry napar to niecała łyżka stołowa kawy na 150-175 mililitrową filiżankę wody.<br>Najlepiej użyć filiżanek fajansowych lub kamionkowych, podgrzanych bezpośrednio przed nalaniem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego