Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
podkreśla ekonomiczne przesłanki dostępności wina w ich masowym wydaniu. Produkowano wina coraz więcej, ale już nie tylko z udziałem wielkich opactw i klasztorów, lecz całej armii dzielnych winiarzy, którzy - niezbyt już ufni w omszałe tradycje - coraz częściej sięgali ku nowej, oświeceniowej, rzekłbym, wiedzy. Wiedzy naukowej.
Nauka szybciej teraz uwzględniała potrzeby, rosła powszechna świadomość społeczna, dotycząca także jakości życia. Wino może być lepsze i mądrzej wytwarzane. Może być smaczniejsze i zdrowsze. Już wcześniej, stwierdziwszy, że winogrona francuskie nie mają dość cukru (substancji wspólnej glukozy i sacharozy), nagminnie dosładzano moszcz, także miodem. Prowadziło to jednak do licznych nadużyć, zmieniających proporcje organoleptycznych wartości wina
podkreśla ekonomiczne przesłanki dostępności wina w ich masowym wydaniu. Produkowano wina coraz więcej, ale już nie tylko z udziałem wielkich opactw i klasztorów, lecz całej armii dzielnych winiarzy, którzy - niezbyt już ufni w omszałe tradycje - coraz częściej sięgali ku nowej, oświeceniowej, rzekłbym, wiedzy. Wiedzy naukowej.<br> Nauka szybciej teraz uwzględniała potrzeby, rosła powszechna świadomość społeczna, dotycząca także jakości życia. Wino może być lepsze i mądrzej wytwarzane. Może być smaczniejsze i zdrowsze. Już wcześniej, stwierdziwszy, że winogrona francuskie nie mają dość cukru (substancji wspólnej glukozy i sacharozy), nagminnie dosładzano moszcz, także miodem. Prowadziło to jednak do licznych nadużyć, zmieniających proporcje organoleptycznych wartości wina
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego