Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2908
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
kucharskie i spożywcze. Chętnie angażowała się w działalność społeczną - gotowała dla biednych (np. regularnie wydawała obiady dla druciarzy), działała w komitecie pomocy więźniom i rodzinom powstańców styczniowych. Podobno była tak tęga, że po schodach wchodziła tyłem. Znała świetnie kuchnię francuską i wiedeńską. Napisała wiele książek i poradników, z których największy rozgłos zyskało wydane w 1860 r., a potem dziesiątki razy wznawiane "365 obiadów za pięć złotych".
Dzisiejszego czytelnika książka ta zachwyca nie tylko piękną i momentami szalenie zabawną kulinarną polszczyzną XIX wieku, ale przede wszystkim bogactwem kulinarnej wiedzy.
Oto kilka szczególnie inspirujących przepisów, które wybrałem dla Państwa z biblii polskiego smakosza
kucharskie i spożywcze. Chętnie angażowała się w działalność społeczną - gotowała dla biednych (np. regularnie wydawała obiady dla druciarzy), działała w komitecie pomocy więźniom i rodzinom powstańców styczniowych. Podobno była tak tęga, że po schodach wchodziła tyłem. Znała świetnie kuchnię francuską i wiedeńską. Napisała wiele książek i poradników, z których największy rozgłos zyskało wydane w 1860 r., a potem dziesiątki razy wznawiane &lt;name type="tit"&gt;"365 obiadów za pięć złotych"&lt;/&gt;. <br>Dzisiejszego czytelnika książka ta zachwyca nie tylko piękną i momentami szalenie zabawną kulinarną polszczyzną XIX wieku, ale przede wszystkim bogactwem kulinarnej wiedzy. <br>Oto kilka szczególnie inspirujących przepisów, które wybrałem dla Państwa z biblii polskiego smakosza
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego