Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
więcej i coraz rozmaitszych w rodzaju i gatunku: Eugeniae, Nomentanae, Labrusca, a Pliniusz Starszy w swojej Historii naturalnej wymienia jeszcze Praefutianum, znane zwłaszcza na północy kraju
Oczywiście, najwięcej wina spożywano w domach bogatych Rzymian, podczas uczt cesarskich i świąt publicznych, kiedy czczono takie bóstwa, jak Librus i Licus. Towarzyszył temu rozkwit garncarstwa i ceramiki zdobionej, od amfor po etruskie miseczki i rzymskie dzbanki.
Najgłośniej o winach zrobiło się w bachusowy czas. W okrytych tragiczną sławą Pompejach odprawiano misteria dionizyjskie aż po wybuch Wezuwiusza, który sprowadził na miasto totalną katastrofę. I tam właśnie, na ścianach pompejańskich domów - już w ruinach - odnaleziono cytaty
więcej i coraz rozmaitszych w rodzaju i gatunku: Eugeniae, Nomentanae, Labrusca, a Pliniusz Starszy w swojej Historii naturalnej wymienia jeszcze Praefutianum, znane zwłaszcza na północy kraju<br>Oczywiście, najwięcej wina spożywano w domach bogatych Rzymian, podczas uczt cesarskich i świąt publicznych, kiedy czczono takie bóstwa, jak Librus i Licus. Towarzyszył temu rozkwit garncarstwa i ceramiki zdobionej, od amfor po etruskie miseczki i rzymskie dzbanki.<br>Najgłośniej o winach zrobiło się w bachusowy czas. W okrytych tragiczną sławą Pompejach odprawiano misteria dionizyjskie aż po wybuch Wezuwiusza, który sprowadził na miasto totalną katastrofę. I tam właśnie, na ścianach pompejańskich domów - już w ruinach - odnaleziono cytaty
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego