Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 12.04
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
Seredyński, Wrocław



Brawo za książeczkę

Proszę przyjąć gratulacje w związku z opracowaniem (Książeczka do spiżarni) "Co jesz w jedzeniu?", stanowiącym atrakcyjne i pożyteczne uzupełnienie numeru [POLITYKA 47]. Miałam właśnie zamiar zebrać rozproszone informacje, które z konserwantów zawierają jon sodowy do opracowania edukacyjnego dla pacjentów - lektura opracowania bardzo mi pomogła. Świadomość rozpowszechnienia poza solniczką jonu sodowego jest niewielka, a tymczasem 80 proc. spożytej soli (w Polsce 18,0-21,0 g/dobę) jest pochodzenia "pozasolniczkowego", a tylko 20 proc. pochodzi z solniczki. Z niedawno opublikowanego badania EPOGH dowiedzieliśmy się, że Polacy wydalają (ergo wcześniej spożywają) najwięcej jonu sodowego spośród kilku nacji europejskich
Seredyński, Wrocław&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="letter"&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Brawo za książeczkę&lt;/&gt;<br><br>Proszę przyjąć gratulacje w związku z opracowaniem (Książeczka do spiżarni) "Co jesz w jedzeniu?", stanowiącym atrakcyjne i pożyteczne uzupełnienie numeru [POLITYKA 47]. Miałam właśnie zamiar zebrać rozproszone informacje, które z konserwantów zawierają jon sodowy do opracowania edukacyjnego dla pacjentów - lektura opracowania bardzo mi pomogła. Świadomość rozpowszechnienia poza solniczką jonu sodowego jest niewielka, a tymczasem 80 proc. spożytej soli (w Polsce 18,0-21,0 g/dobę) jest pochodzenia "pozasolniczkowego", a tylko 20 proc. pochodzi z solniczki. Z niedawno opublikowanego badania EPOGH dowiedzieliśmy się, że Polacy wydalają (ergo wcześniej spożywają) najwięcej jonu sodowego spośród kilku nacji europejskich
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego