Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
tylko urozmaicą ich smak,
ale zwiększą też dawkę witamin.



Kuchnie świata - hinduska

W kuchni hinduskiej dominują potrawy wegetariańskie, gdyż większość Hindusów z powodów religijnych nie jada mięsa. Jeśli już, to na ogół tylko kurczaka lub baraninę. Kuchnia ta jest bogata w soczewicę, fasolę i groszek, które w połączeniu z brązowym ryżem lub innym zbożem są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego oraz błonnika.
Dominującą przyprawą w tej kuchni jest curry - mieszanka wielu składników (m.in. kurkumy, czosnku, kminku i cynamonu), które korzystnie wpływają na organizm:
n dzięki właściwościom przeciwutleniającym chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, zapobiegają rozwojowi raka i chorób serca
tylko urozmaicą ich smak, <br>ale zwiększą też dawkę witamin.&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art"&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Kuchnie świata - hinduska&lt;/&gt;<br><br>W kuchni hinduskiej dominują potrawy wegetariańskie, gdyż większość Hindusów z powodów religijnych nie jada mięsa. Jeśli już, to na ogół tylko kurczaka lub baraninę. Kuchnia ta jest bogata w soczewicę, fasolę i groszek, które w połączeniu z brązowym ryżem lub innym zbożem są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego oraz błonnika.<br>Dominującą przyprawą w tej kuchni jest curry - mieszanka wielu składników (m.in. kurkumy, czosnku, kminku i cynamonu), które korzystnie wpływają na organizm:<br>n dzięki właściwościom przeciwutleniającym chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, zapobiegają rozwojowi raka i chorób serca
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego