tym regionalizacji rolnictwa światowego poświęcił J. Kostrowicki końcową część swego <hi rend ="italic">Zarysu geografii rolnictwa</hi>. Wyczerpująco, choć zwięźle, a zarazem krytycznie, zostały przedstawione i pogrupowane sposoby podejścia geografów rolnictwa do kwestii podziału świata na regiony rolnicze. Przegląd obejmuje klasyfikacje oparte na podstawowych formach gospodarki rolnej i w działach pokrewnych, jak myśliwstwo i rybołówstwo, klasyfikacje oparte na sposobie i intensywności użytkowania ziemi i chowu zwierząt, z uwzględnieniem stopnia towarowości rolnictwa, oparte na systemach rolnictwa według intensywności w powiązaniu z trwałym, polowym, przemiennym i pastwiskowym użytkowaniem ziemi. Następnie przedstawiono regionalizację rolnictwa światowego, którą zastosował P. George, wyróżniający rolnictwo chłopskie tradycyjne (samozaopatrzeniowe), rynkowe (krajów uprzemysłowionych), wyspecjalizowane