Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
są pożywieniem bardziej jin niż zboża, a nawet bardziej jin niż warzywa, stąd makrobiotyka zaleca spożywać je w ilościach ograniczonych - powinny stanowić nie więcej niż 5-10% dziennego pożywienia. W praktyce oznacza to, że bez obawy zakłócenia równowagi możemy zjeść np. 1 jabłko dziennie. Nie należy jednak przyjmować tego zbyt rygorystycznie, może się bowiem zdarzyć, że któregoś dnia będziemy mieli ochotę na 2 jabłka, zaś innego dnia nie będziemy w ogóle mieć ochoty na owoce.
Jabłka, truskawki, porzeczki, borówki, jeżyny i poziomki makrobiotyka poleca do jedzenia "na co dzień" w czasie sezonu owocowego, zaś "od czasu do czasu" gruszki, brzoskwinie, winogrona
są pożywieniem bardziej jin niż zboża, a nawet bardziej jin niż warzywa, stąd makrobiotyka zaleca spożywać je w ilościach ograniczonych - powinny stanowić nie więcej niż 5-10% dziennego pożywienia. W praktyce oznacza to, że bez obawy zakłócenia równowagi możemy zjeść np. 1 jabłko dziennie. Nie należy jednak przyjmować tego zbyt rygorystycznie, może się bowiem zdarzyć, że któregoś dnia będziemy mieli ochotę na 2 jabłka, zaś innego dnia nie będziemy w ogóle mieć ochoty na owoce.<br>Jabłka, truskawki, porzeczki, borówki, jeżyny i poziomki makrobiotyka poleca do jedzenia "na co dzień" w czasie sezonu owocowego, zaś "od czasu do czasu" gruszki, brzoskwinie, winogrona
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego