Typ tekstu: Książka
Autor: Jackowski Aleksander
Tytuł: Polska sztuka ludowa
Rok: 2002
o podobnej wadze, jak to się dzisiaj robi w samolotach czy kawiarniach.
Na Podhalu i Podbeskidziu przy zdobieniu oscypków z owczego sera posługiwano się formami złożonymi z dwóch części, którymi dekorowano uformowana w dłoniach bryłę sera. W zależności od wielkości stożka stosowano rożne obejmy. Ornamentowały one środek oscypka, tworząc pas rytmicznych karbów, złożonych z prostych elementów, równoległych do siebie bądź przecinających się ukośnie. Mniej popularne były "sercówki", wyciskane w zamkniętych foremkach ze zdobionymi wieczkami. Nazywano je także "parzenicarkami", ponieważ przypominały kształt góralskich parzenic. Zdobiły je monogramy IHS, słońce, gwiazdy. "Przypuszcza się, że ornamentyka ta uwarunkowana była rola obrzędowa, jaka odgrywały owe
o podobnej wadze, jak to się dzisiaj robi w samolotach czy kawiarniach. <br>Na Podhalu i Podbeskidziu przy zdobieniu oscypków z owczego sera posługiwano się formami złożonymi z dwóch części, którymi dekorowano uformowana w dłoniach bryłę sera. W zależności od wielkości stożka stosowano rożne obejmy. Ornamentowały one środek oscypka, tworząc pas rytmicznych karbów, złożonych z prostych elementów, równoległych do siebie bądź przecinających się ukośnie. Mniej popularne były "sercówki", wyciskane w zamkniętych foremkach ze zdobionymi wieczkami. Nazywano je także "parzenicarkami", ponieważ przypominały kształt góralskich parzenic. Zdobiły je monogramy IHS, słońce, gwiazdy. &lt;q&gt;"Przypuszcza się, że ornamentyka ta uwarunkowana była rola obrzędowa, jaka odgrywały owe
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego