Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
że warzywa wydzielają sok, a owoce cukier. Janginizowane warzywa są soczyste bez dodatku wody, a owoce - słodkie bez dodatku cukru. Surowe owoce częściej jemy w dni upalne, janginizowane zaś wtedy, gdy organizm nasz wymaga "ciepłej" energii, czyli w dni zimowe. W porze zimowej również jemy surowe owoce, chociaż o wiele rzadziej niż latem.

Napoje

Napoje należą do pokarmu bardzo jin, dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj napoju. Makrobiotyka zaleca do picia "na co dzień" napoje, w których przeważają tendencje jang: kawę z korzeni łopianu, kawę z korzeni mniszka, kawę zbożową oraz herbaty ziołowe. Od czasu do czasu zaleca się
że warzywa wydzielają sok, a owoce cukier. &lt;orig&gt;Janginizowane&lt;/&gt; warzywa są soczyste bez dodatku wody, a owoce - słodkie bez dodatku cukru. Surowe owoce częściej jemy w dni upalne, &lt;orig&gt;janginizowane&lt;/&gt; zaś wtedy, gdy organizm nasz wymaga "ciepłej" energii, czyli w dni zimowe. W porze zimowej również jemy surowe owoce, chociaż o wiele rzadziej niż latem.<br><br>&lt;tit&gt;Napoje&lt;/&gt;<br>&lt;gap&gt;<br>Napoje należą do pokarmu bardzo jin, dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj napoju. Makrobiotyka zaleca do picia "na co dzień" napoje, w których przeważają tendencje jang: kawę z korzeni łopianu, kawę z korzeni mniszka, kawę zbożową oraz herbaty ziołowe. Od czasu do czasu zaleca się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego